De wijk Trastevere

Deze wijk is heel sfeervol. Het is een beetje een dorp in een grote stad. 's Ochtends komt het leven hier langzaam op gang maar in de namiddag wordtTrastevere goed wakker en bruist van activiteit. Trastevere kent vele lokale winkels. Een bijna dagelijkse markt met verse etenswaren is te vinden in Piazza di San Cosimato en Trastevere staat ook bekend om z'n restaurants en bars. Je vindt hier nog altijd enkele goede en zeer betaalbare restaurants. Tegenwoordig is het gedeelte rondom de Piazza Santa Maria in Trastevere erg toeristisch maar aan de andere kant van de Viale Trastevere is dat een stuk minder.Op de zondagochtend is in dit gebied ook een enorme vlooienmarkt te vinden genaamd Porta Portese waar overigens voornamelijk Italianen op af komen.
In Trastevere ligt ook een interessant Museum: Museo di Roma in Trastevere in Piazza Sant'Egidio.Dit museum heeft zijn deuren geopend in 1973 en vertelt de folklore en de oude ambachten van Rome in 1700/1800.Tevens zijn er ook andere (tijdelijke) exposities te zien.Een mooie wandeling is om de heuvel de Borgo te beklimmen. Deze heuvel is genoemd naar de god Janus (italiaans Gianicolo) en behoord niet tot de 7 heuvels van Rome omdat in de oudheid deze heuvel niet binnen de stadsmuren lag. In het park wat op de heuvel ligt is een botanische tuin te bezoeken, de fontein Paula te bezichtigen en op het hoogste punt is het Garibaldimonument te vinden en wacht u een schitterend uitzicht over Rome!
Een aantal van de mooie straten in Trastevere zijn de Via della Lungara, de Vicolo dell'Atleta, Vicolo Moroni, Vicolo dei Vascellari en Via della Luce. Leuke restaurantjes zijn te vinden op en in de omgeving van Piazza Drago.