Wijken rondom het Colosseum

 

De wijk CELIO is zeer centraal gelegen achter het Colosseum.De wijk is genoemd naar de heuvel Celio, één van de zeven heuvels van het antieke Rome. Het gedeelte van de wijk Celio welke achter het Colosseum ligt wordt gekenmerkt door de rust die er heerst en je krijgt bijna het gevoel in een middeleeuws dorpje te zijn beland.De wijk ligt tussen het Colosseum en het park van de heuvel Celio waar zich de Villa Celimontana bevindt. Een mooi park waar in de zomermaanden een steeds terugkerend Jazz festival wordt gehouden. In de wijk zijn leuke kleine familierestaurantjes te vinden zoals 'La Taverna dei 40' in via Claudia, 24. Het is heel geschikt voor families met kinderen vanwege de rust en het groen. Vlakbij ligt een speeltuintje op een groot grasveld en in de Villa Celimontana zijn schildpadden en een tweede speeltuintje te vinden.In de wijk zijn ook een aantal mooie kerken te vinden als de San Clemente, Santa Maria in Domenica en de Basilica dei Santi Quattro Coronati.

In de wijk ESQUILINO wordt één van leukste en kleurrijkste vlees- en groentenmarkt gehouden van de stad die elke dag behalve zondag in de Via Principe Amedeo (ter hoogte van het Piazza Vittorio) gehouden wordt is één van de leukste en kleurrijkste van de stad. Een aantal interessante attrakties in de wijk Esquilino. Hoogtepunten zijn de kerken Santa Croce in Gerusalemme en Santa Prassede. Bij de Porta Maggiore komen een aantal van de antieke aquadukten samen, terwijl het Museo Nazionale d'Arte Orientale erg interessant is. De straten die het dichtst bij Termini liggen zijn erg op het toerisme gericht, met veel goedkope restaurantjes, hostels en bed and breakfasts. Het b&b Manzoni ligt ook in de wijk Esquilino, maar in het rustigere gedeelte tussen Piazza Porta Maggiore Vittorio Emanuele en het Colosseum.

De wijk MONTI ligt tussen het Termini station en het Colosseum.
Dankzij zijn ideale ligging, is Monti tegenwoordig de ideale plek gelegen om de hoek van het Colosseum en Forum Romanum en de wijk is nog steeds heel karakteristiek met z'n smalle steegjes, kleine pleintjes en gemoedelijke sfeer. Monti betekent letterlijk ''bergen'' in het Italiaans vanwege de hoogteverschillen veroorzaakt door delen van heuvels zoals het Esquilijn en het Viminaal welke er gelegen zijn. De aantrekkelijkste straten zijn: de Via Leonina, de Via Urbana, de Via del Boschetto en de Via Degli Zingari. In deze straten en in de directe omgeving vind je onder meer kledingboetiekjes, antiekwinkels en sieradenmakers. Ook zit er een flink aantal leuke cafés en restaurants.