Tours in Covid-tijd

Het is eind juni en het reizen komt weer een beetje op gang.
Rome heeft inmiddels de musea weer geopend en restaurants en bars zijn ook weer toegankelijk.
Het leven wordt hier weer opgepakt na 2,5 maand grotendeels op slot te hebben gezeten.
Op straat merk je dat de Romeinen echt weer behoefte hebben om er op uit te gaan.
Mondkapjes zijn op straat niet verplicht maar toch zie je dat veel mensen een mondkapje op hebben of bij zich hebben.
Mensen zijn voorzichtig maar willen ook weer genieten van een drankje op het terras en het vertrouwen komt langzaam weer terug. De tafels bij de restaurants en de bars staan op afstand van elkaar en de Romeinen komen weer met een gerust hart naar binnen. 
De cijfers zijn heel geruststellend in Rome, gisteren ( 18 juni) 8 besmettingen op een bevolking van 3 tot 4 miljoen inwoners in Rome.
De sfeer is goed al hoewel de problemen vooral financieel gezien nog niet voorbij zijn is de stemming positief en is de stad weer klaar voor de komst van toeristen.
Er zijn wel wat dingen veranderd zoals het bezoeken van de musea zoals het Colosseum en het Vaticaan. Er mogen natuurlijk veel minder mensen naar binnen en je moet van te voren een reservering maken.
Nu kan het zijn dat een ticket niet zo makkelijk te vinden is voor de populairdere attracties van Rome maar gelukkig heeft Rome nog zoveel meer te bieden. Neem bijvoorbeeld de Villa Farnesina, gelegen in Trastevere, een schitterende villa gebouwd door de Farneser familie net schitterende tuin. Hier bevinden zeer mooie fresco's van de schilder Rafael, dezelfde Rafael voor wie veel mensen naar de Vaticaanse musea gaan en toevallig dit jaar ook in het teken staat van deze schilder uit de 16e eeuw, gestorven 500 jaar geleden op 37 jarige leeftijd in Rome.
Palazzo Massimo is ook een museum wat eigenlijk vrij weinig bezocht wordt maar de "Casa di Livia", een schitterende geschilderde tuin een meesterwerk is uit de 1e eeuw v.Chr en in combinatie met herzelfde ticket kan je het nabijgelegen badhuis van Diocletianus bezoeken met een mooie binnentuin en leuk om 3D brillen te huren, kinderen vinden het geweldig. 

Een heel goed alternatief, wat trouwens al heel geliefd was voor covid, zijn de fietstours met Nederlandse gids. met gepaste afstand en voor wie wil met mondkapje en/of plastic vizier kan er zowel privê- als in groepsverband door Rome worden gefietst om de highlights of de minder bekende plekjes van Rome te ontdekken.

Het voordeel van Rome is dat het een indrukwekkend groot openlucht museum is en met de voorzorgsmaatregelen genomen door de nationale en lokale instanties een waardevolle optie is voor je komende stedentrip.