Focaccia

Focaccia met verkruimelde aardappelen, mozzarella en braadworst

De traditionele Italiaanse focaccia is zacht en licht krokant aan de buitenkant.
De deegbodem van de focaccia is te vergelijken met die van een pizza maar dikker.

Hieronder een eenvoudig recept voor 3/4 personen.

Ingrediënten

450 gram 00 bloem voor pizza of  patentbloem
7 gram gedroogde biergist
2 theelepels suiker
350-400 ml lauwwarm water
1 eetlepel zout
2 eetlepels olijfolie

Topping:
250 gram mozzarella
3/4 aardappelen
braadworst (varkens of rund)

Deeg maken

Zet een grote deegkom klaar om de ingrediënten te mengen. Doe de bloem, de gedroogde gist en de suiker in de kom en meng.Voeg beetje bij beetje het water toe en blijf je ingrediënten ondertussen mengen met een stevige vork. Halverwege voeg het zout toe en het resterende water en roer verder met je vork. Voeg de olijfolie toe en kneed het verder met je hand. Laat de olijfolie goed integreren in het deeg en maak het zacht en elastisch. Kneed het minstens 5 minuten. 

Eerste rijs

Het deeg is klaar, stuif een beetje bloem op de oppervlakte van het deeg en bij de rand van het deeg om het wat los te krijgen van de kom. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg 3 uur rijzen op kamertemperatuur.

Schil ondertussen de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze. Als ze beetgaar zijn kun je afgieten en laten afkoelen.

Tweede rijs

Bedek een bakplaat met ovenpapier en besprenkel met olijfolie en smeer deze uit. De gehele oppervlakte van het ovenpapier moet bedekt zijn met de olie. Leg het deeg op de bakplaat en besprenkel ook het deeg met olijfolie. Verdeel het deeg gelijkmatig uit met je vingers over de bakplaat. Laat het deeg voor de tweede rijs 30 minuten op kamertemperatuur.

Salamoia

Verwarm je oven voor op 190°C. De focaccia gaat zo 20 tot 30 minuten de oven in maar we gaan eerst het deeg extra vochtig maken met de salamoia (een mengsel van water en olijfolie). Pak een koffiekopje en vul deze voor de helft met water en voeg hier een beetje olijfolie aan toe. Maak je vingers goed nat met dit mengsel en bevochtig het deeg goed, je mag best een beetje overdrijven. Strooi er zout over uit en  masseer voor de laatste keer het deeg met je vingers. 

Garnering

We kunnen nu de pizza garneren. Ik heb gekozen voor mozzarella met verkruimelde aardappels en braadworst.
Snijd de mozzarella in fijne plakjes en verdeel over de bodem. Pak de blokjes aardappel en verkruimel deze over de mozzarella. Als laatste de braadworst, druk het vlees uit de worst en verdeel het over de focaccia.
Ook lekker met tomatensaus, mozzarella en aubergine. 

Nu 20/30 minuten in de oven op 190°C en Buon Appetito!