Stadswandeling

Stadswandeling door Rome

Rome van Dichtbij biedt naast o.a. fietstours, colosseumtours en foodtours ook stadswandelingen door Rome met nederlandse gids om eens wat dieper in te gaan op de directe omgeving, de bezienswaardigheden en het dagelijkse leven van de romeinen.

Highlights van Rome

We starten bij de Spaanse trappen, de beroemde trap en de sfeer van het plein zorgen voor een buitengewoon welkom en perfect begin van je verblijf in Rome! We gaan te voet verder en een paar meter verderop zie je een voorstelling die je nooit meer zult vergeten: de Trevifontein. Een buitengewone plek om een ​​paar minuten te stoppen en, als je in de legende gelooft, kun je een munt in het water gooien.  Piazza Colonna wacht op ons en dankt zijn naam aan de indrukwekkende marmeren zuil die werd opgericht ter ere van keizer Marcus Aurelius na zijn dood in 180 n.Chr. We gaan de hoek om en stuitten op Piazza di Pietra. Hier stond de tempel van keizer Hadrianus en kunnen we met de nog elf resterende korintische zuilen in wit marmer van maar liefst 15 meter hoog bewonderen. De majestueuze kerk van S. Ignazio di Loyola is nu aan de beurt met z'n  prachtige plafondschilderingen. In slechts 5 minuten bereiken we het Pantheon, het best bewaarde monument van het Romeinse rijk. Onder het genot van een uitstekende koffie in één van de meest authentieke bars op het plein vertel ik er graag meer over. Het mooiste barokplein van Rome, Piazza Navona, een buitengewone plek waar je de drie beroemde fonteinen kunt aanschouwen is onze volgende stop. Na de vierstromenfontein aandachtig te hebben bekeken gaan we richting de Largo di Torre Argentina waar zich in het midden van het plein een archeologisch gebied bevindt met de overblijfselen van vier antieke tempels uit de Romeinse tijd en van groot historisch belang: er wordt gezegd dat de Ides van maart hier plaatsvond: de moord op Julius Caesar. Als curiositeit zien we katten ronddwalen in de ruïnes van Torre Argentina, de kattenopvang van Rome


 

Van Julius Caesar tot de barok

De plek waar we starten, het Kattenforum, is van groot historisch belang: er wordt gezegd dat de Ides van Maart hier plaatsvond en het is hier dat Julius Caesar werd vermoord door Brutus en de andere samenzweerders. Onrust en ontevredenheid in de Romeinse senaat leidden ertoe dat een groep senatoren besloot een complot op te zetten tegen de leider van het rijk. Tussen de overblijfselen van o.a. de tempel van Juturna gesticht door Quinto Lutazio Catulo om de triomf over de Carthagers te herdenken dwalen de katten van Rome rond. Ze worden opgevangen door de leden van de Culturele Vereniging Colonia Felina Torre Argentina die midden in de archeologische opgravingen is gevestigd. Op dezelfde plek is in 55 v.Chr het theater van Pompeius gebouwd. Wat blijft er vandaag van dit theater over? Vooral de vorm! De juiste straatjes volgend kunnen we de afmetingen en de vorm reconstrueren van het eerste theater in Rome! We gaan naar het meest folkloristische plein van Rome, Campo de' Fiori. In de vijftiende eeuw een bloemrijk veld maar tegenwoordig een kleurrijke markt in de ochtend en 's avonds een ideale ontmoetingsplaats om te ontspannen in één van de karakteristieke barretjes. Het Farneser plein erachter staat symbool voor de Renaissance periode met een imposant paleis waarvan de gevel werd ontworpen door Michelangelo.We nemen één van mijn favoriete straatjes, via dei Cappellari, oftewel de "hoedenmakers" straat. Vanaf de Ponte St.Angelo hebben we een schiterend uitzicht op de Engelenburcht en de St.Pietersbasiliek. Een wandeling over de via dei Coronari neemt je mee naar het Rome van de negentiende eeuw en is een must langs de mooie etalages van de brocante en antiek winkels. We eindigen op Piazza Navona met de restanten van het Stadion van Diocletianus en de meesterwerken van Bernini en Borromini uit de Barok van de 17e eeuw.

 

 

Overige informatie

Gids in rome
Nederlandstalig

Duur
3 uur

Wanneer
ochtend of middag

Kosten
Prijs per persoon: 35 € p.p. bij een minimum van 4 personen.
Bij 3 personen wordt de prijs 45 € p.p.
Bij 2 personen wordt de prijs 65 € p.p.
Vanaf 6 personen is er een korting mogelijk.