Het meer in de EUR wijk, een leuk uitstapje

EUR is een moderne 'nieuwe' wijk in het zuiden van Rome. Deze wijk is ontworpen naar de ideeën van Mussolini. Mussolini had een passie voor grote bouwprojecten, en in 1935 maakte hij grootse plannen voor een nieuw modern stadscentrum. Hij wilde het klassieke oude Rome terug laten komen in het moderne zoals het "vierkante Colosseum" welke hier te vinden is. Het gebouw moest het middelpunt worden van de wereldtentoonstelling van 1942. Zijn 216 bogen zijn een weerspiegeling van het beroemde Colosseum.
De wereldtentoonstelling in 1942 zou gelijk vallen met het 20 jarig bewind van Mussuloni . Uiteindelijk is de tentoonstelling door de tweede wereldoorlog niet doorgegaan.
EUR is een afkorting van Esposizione Universale di Roma en moest de entree van het nieuwe Rome worden.

Op de Piazza Marconi bevindt zich een obelisk ter ere van Guglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie en het Museo della Civiltà Romana welke een uitgebreide collectie reproducties van beelden, gebouwen en monumenten uit het oude Rome in zijn collectie heeft. Het mooiste in dit museum is de grote maquette van het Rome ten tijde van keizer Constantijn, waarbij het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon zijn nagebouwd zoals ze er in de vierde eeuw uitzagen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel winkels het Forum Romanum telde, hoe het Colosseum er in al zijn glorie uitzag en hoe vol het Forum eigenlijk was, met al die gebouwen waarvan nu hoogstens wat stenen of zuilen zijn overgebleven.

EUR is een wijk die ontzettend goed wordt onderhouden in tegenstelling tot andere wijken in Rome die meer in trek zijn onder de toeristen. De gazons van het park zijn altijd tot op de juiste lengte gemaaid en de vuilnisbakken worden netjes geleegd, iets wat in andere delen van de stad nogal eens wordt vergeten.
De wijk heeft een heel mooi park met een groot artificieel aangelegd meer waar vele sporten zoals roeien en kanoën worden uitgeoefend. Hier kan je een waterfiets huren en zelf over het meer waterfietsen wat een aangename afwisseling is tijdens je verblijf in Rome, ook voor kinderen is dit een leuke activiteit. Er zijn speelwerktuigen en de beroemde gelateria 'Giolitti' die zich ook dicht bij het Pantheon bevindt heeft in het park ook een vestiging.
Het park is heel makkelijk te bereiken met de metrolijn B halte EUR Palasport.