Santa Prassede, een verborgen kunstschat in Rome

Santa Prassede, een verborgen kunstschat van Rome

De Santa Prassede kerk ligt aan de straat die dezelfde naam draagt, aan de rand van de charmante straatjes van de Monti wijk gelegen in het stadscentrum en is één van de kunstschatten van Rome.

Loop er niet voorbij!

De kerk ligt een beetje verborgen wat bijdraagt aan de charme, je zou er zo langslopen en de ingang van de kerk missen, want er is niets van buitenaf wat de schoonheid en de grootte binnenin suggereert.
 

Het verhaal van Prassede en Pudenziana

De kerk die we nu zien werd gebouwd in 817 n.Chr in opdracht van Paus Paschalis I , maar historici hebben redenen om aan te nemen dat hier al een kerk stond in de 5e eeuw n.Chr en mogelijk werd gebouwd op nog een ouder heiligdom, daterend uit 150 n.Chr.
Volgens de traditie werd Prassede geboren in een Romeinse familie die op de Esquilijnse heuvel woonde; haar vader is een Romeinse Senator, die zich bekeerde tot het christendom en zijn huis transformeert in een domus ecclesiae, een privéhuis dat wordt gebruikt als plaats om in het geheim kerkdiensten te houden. De jonge Prassede en haar zus Pudenziana omarmden al snel de religie van Christus maar de huiskerk werd echter ontdekt door de Romeinen en ze werden gedood.
 

De bouw van de kerk 

In de 9e eeuw heeft het christendom zichzelf stevig gevestigd als de staatsgodsdienst en Paus Paschais I besluit in 817 de relikwieën van Prassede en Pudenziana vanuit de onbeschermde catacomben buiten de stadsmuren naar Rome te halen vanwege politieke instabiliteit en Saraceense invallen.
Terwijl Pudenziana begraven ligt op de plek waar ooit de domus van haar vader stond, besluit de paus een nieuwe kerk voor Prassede op te richten.
 

De prachtige mozaïeken in de Zeno kapel

Wat deze kerk bijzonder maakt, zijn de 9e eeuwse mozaïeken in de San Zeno-kapel, het belangrijkste byzantijnse werk van dit type dat bewaard is gebleven in Rome en het is de enigste kapel in de stad volledig bedekt met mozaïeken, bijna volledig versierd met stukjes glas en veel goud.
De kapel, in de vorm van een Grieks kruis heeft een mooie marmeren vloer en op het gewelf vinden we Christus in een medaillon ondersteunt door engelen en omgeven door een gouden lucht. Op de binnenmuren zijn ook de figuren van Petrus en Paulus te vinden en ook voor de hoofdrolspeelsters Santa Prassede en Santa Pudenziana.
Het is bijna alsof ze tot leven komen en door alle glitter en shine wordt je hemels verlicht, een spektakel!